Nuttige links

  • iedereen (publiek zichtbaar)

Hier een overzicht van links die goed bruikbaar zijn in de klas. De links staan op alfabetische volgorde, gevolgd door een korte omschrijving van het doel. Door te klikken op de naam van het programma word je doorgelinkt naar de betreffende pagina.

bbc2.jpgBBC Languages
Op de homepage van de talenafdeling van de BBC vind je o.a. links naar diverse online video's, zoals Mi vida loca, maar ook oefenmateriaal voor de andere vaardigheden.

 

wwp.jpgBiblioteca Digital Mundial
Reúne mapas, textos, fotos, grabaciones y películas de todos los tiempos y explica en siete idiomas las joyas y reliquias culturales de todas las bibliotecas del planeta.

 

DELEjpgDELE - Diploma de Español Como Lengua Extranjera
Oude DELE-examens zijn op dit deel van de Cervantes-site te vinden. Helaas is niet voor elk niveau ook het luistermateriaal beschikbaar, maar er is toch veel bruikbaar oefenmateriaal te vinden.

 

duolingojpgDuolingo
Spaans, Duits en Frans kunnen van dit programma profiteren. Je leert de taal d.m.v. actief vertalen. Duolingo schotelt je zinnen uit Wikipedia voor die je moet vertalen.  Andere Duolingogebruikers krijgen anoniem die vertaling te zien en als tien gebruikers aangeven dat de vertaling goed is, wordt de zin goedgekeurd en heb je een stukje Wikipedia vertaald. Volgens de website kunnen 1 miljoen Duolingogebruikers de Engelse Wikipedia in tachtig uur in het Spaans vertalen.

 

crosswordjpgEclipse Crossword
Een programma om zelf kruiswoordraadsels te kunnen maken. 

 

 

educaplayjpgEducaplay
Een (Spaanstalige) website waarmee je zelf educatief materiaal kunt maken, maar waar ook veel materiaal van anderen terug te vinden is.

 

 ebookjpgEspacio E-book
Hier kun je diverse vrijgegeven werken uit de Spaanse literatuur gratis downloaden in o.a. pdf-formaat. Als je op school met een ELO werkt, kun je daarin de werken gewoon voor je leerlingen klaarzetten.

 

fundeujpgFundación de español urgente o.a. het 'Manual de español urgente', maar ook een Mapa lingüístico de gentilicios, topónimos etc. Handig als je bv. niet weet dat een inwoner van Mérida een emeritense heet ;-)

 

 

hotpotatoesjpgHot Potatoes
Hot Potatoes is een eenvoudig programma waarmee interactieve oefeningen kunnen aangemaakt worden. In het programma zijn vijf soorten Hot Potatoes: invuloefening, kruiswoordraadsel, combineeroefening, sorteeroefening en quiz met korte antwoorden of meerkeuze. De uitvoer van deze oefeningen kan variëren, zodat je eigenlijk nog meer soorten opdrachten kunt maken. Verder kun je de vormgeving naar eigen smaak aanpassen. Met de 'Masher' kun je ook gemengde oefeningen maken. Het programma is gratis te downloaden. Tip: registreren biedt meer mogelijkheden en blijft toch gratis.

 

languagesonlinejpgLanguages online
Een zeer uitgebreide verzameling oefeningen, spelletjes en informatie

 

 

lerarenlinksjpgLerarenlinks
Ook in België is er een lerarensite, waarop voor allerlei vakken informatie te halen is. Voor Spaans zijn er veel leuke links te vinden.

 

loesjejpgLoesje
Loesje verschijnt ook in het Spaans. Met enig speurwerk zijn er via deze link diverse bruikbare  uitspraken te vinden.

 

quienjpg¿Quién quiere ser millionario?
Het ook van de Nederlandse TV bekende spel ¿Quién quiere ser millionario? is ook online te spelen. Ik heb het uitgeprobeerd, het werkt echt en je krijgt ook steeds andere vragen. Misschien ook een leuke klassikale activiteit als afwisseling?

 

planjpgPlan curricular
Een nuttige link om een keer onder de aandacht te brengen, is het Plan Curricular van het Insituto Cervantes. Zij hebben daarin alle onderdelen van de taal, vaak voorzien van voorbeelden, gekoppeld aan het ERK

 

porquejpg¿Por qué?
Een site met interessant tekstmateriaal.

 

Refranario.com
Spaanse spreekwoorden met uitleg (Engels/Spaans), opzoekbaar per trefwoord.

 

rinconjpgRincón castellano
Een chronologisch overzicht van de Spaans(talig)e literatuur, met o.a. biografieën en samenvattingen.

 

spanjevjpgSpanje vandaag

 

 

monteazuljpgTarjetas Monte Azul
(Gratis) Spaanse e-cards versturen? Dat kan via deze site. Weliswaar is een deel van de navigatie in het Engels, maar de kaarten zijn wel Spaanstalig. Er is een breed assortiment op te vinden. Ook leuk om bv. naar een jarige leerling te sturen.

 

vertaaljpgVer-taal
Dit is geen vertaalsite, maar een geweldige verzameling van prachtig digitaal lesmateriaal, direct bruikbaar in de les.

 

wordfeudjpgWebfeud
Voor degenen die bekend zijn met Wordfeud: er bestaat ook een webversie, waarmee je ook een Spaanse versie van het bekende Scrabblespel kunt spelen

 

wrjjpgWordreference
Este enlace es perfecto. Contiene audio, imágenes, sinónimos, traducción a otros idiomas, conjugador, en contexto y definición según la RAE. Además puedes participar en el foro de la lengua española. 

 

wwpjpgWorld Wonders project
Voor een cultuurles over Spanje of Mexico:  World Wonders Project laat je maar liefst 132 historische locaties, verspreid over vijf continenten, bezoeken en ontdekken. Het project baseert zich op beelden van Google Street View, Google Earth 3D buildings en informatie van Unesco Werelderfgoed. Wie het project bezoekt, kan door de monumenten wandelen.